Otok Vis - otok sreče

On je počasen, on je enostaven. Življenje na otoku Visu je enostavno. Narejeno po meri človeka, ki se mu ne mudi, ki zna in hoče uživati življenje. Višani znajo povedati, da je otok Vis bogat s časom, je otok na katerem se je čas ustavil.Aktivnosti | Znamenitosti | Koristne informacije | Dogajanja | Gostinski lokali | Jadranske ribe |

Otok Vis

Otok Vis, ki je bil dolga leta bolj ali manj zaprt predvsem za tujo turistično javnost, se je v zadnjih letih odprl in kljub relativni nedostopnosti - s trajektom pot traja dobri dve uri, poleti pa se morate v vrsto za trajekt postaviti vsaj kakšno uro prej.

Vis je mesto in pristanišče v zalivu Viška luka na severovzhodni obali otoka Visa.

V loku je razpotegnjeno ob obali od starega dela - Kuta do novejšega - Luke. Čiste in prodnate plaže se nahajajo vzdolž celotne obale viškega zaliva. Na preteklost spominjajo ostanki grškega mesta Issa na pobočju Gradina, prve grške kolonije na vzhodni jadranski obali, in velikih rimskih term, na polotoku Prirovo so ostanki velikega rimskega gledališča.

Ugodna klima in čisto morje...

privlačita mnoge turiste, ki lahko v razkošni in z industrijo neokrnjeni sredozemski naravi uživajo v gurmanski ponudbi dobre dalmatinske hrane in pijače ter si odpočijejo na prelepih plažah tega otoka, kjer se še vedno najde tudi prostor spokojnega življenja.

Otoček Host na vhodu v viški zaliv

Otok Vis je najjužnejši hrvaški otok v srednjem Jadranu

 • Površina otoka je 90,3 km², kar ga uvršča po velikosti kot deseti največji otok na hrvaški obali. Hvarški kanal ga deli od otoka Hvara, Biševski od otoka Biševo. Od italijanske obale je oddaljen pribljižno 60 milj.
 • Klima na Otoku Visu je je mediteranska z vročim poletjem. Podnebje je milo, saj ima malo padavin (samo 560 mm letno, od tega 50 mm poleti), temperature so prijetne (srednja januarska temp. je 8,9 °C, julijska pa 24,3 °C).
 • Najpogostejši vetrovi na otoku Visu so maestral v obdobju poletja ter burja in jugo v zimskem obdobju.
 • Najvišji vrhovi otoka Vis: hrib Hum, visok 587 mnm, Sveti Duh (563 mnm) in Mali Hum (514 m).
 • Število (registriranih) prebivalcev otoka Visa je približano 5.000.
 • Širina otoka Visa (sever-jug): 8 km zračne linije (Pritiščina - Oključna).
 • Dolžina otoka Vis: 17 km (rt Barjaci - rt Kampanel).
 • Obala otoka Visa: je zelo razčlenjena - 76,7 km s številnimi zalivi in z raznolikimi plažami. (Grandovac, Stenjalo, Dobra, Čavojnica, Travna, Stiniva, Teleška, Ploče, Srebrena, Ruda, Rukavac, Stiniva, Mola Trovna, Vela Trovna, Milna, Zoglav, Ženka, Stončica, Parja, Mola Taleška, Vela Taleška, Smokova, Burgujac, Smričevica, Zoglavac, Duboka, Barjaška, Tiha, Gradac, Parja, Rogačič, Svitnja....).
 • Največji zalivi na otoku Visu: viški zaliv (pred katerim je otoček Host) in komiški zaliv. Najboljše pristanišče na otoku je v mestu Vis, ki leži na severni obali, kjer pristaja tudi trajekt iz Splita, s katerim je otok vsakodnevno povezan.
 • Otočki v okolici otoka Visa: Biševo (Modra špilja), Budihovac, Brusnik, Jabuka, Ravnik, Svetac.
 • Naselja: Na otoku Vis sta dve večji naselji, in sicer Vis in Komiža. Povezuje ju leta 1983 zgrajena 10 km asfaltirana cesta.
 • Manjše vasi: Dračevo Polje, Ženo glava, Plisko polje, Duboka, Marinje Zemlje, Milna, Oključna, Podstražje, Podšpilje, Rogačić, Rukovac, Stiniva, Stončica.
 • Otok Vis od severovzhoda proti jugozahodu prepletajo kraška polja (Dračevo polje, Plisko polje, Zlo polje). Na njih večinoma uspevajo oljke in vinska trta; dobro poznano viško vino se imenuje Plavac, belo pa Vugava.
Viški zaliv, polotok Prilovo

Viški zaliv, polotok Prilovo

Viški zaliv, polotok Prilovo

Viški zaliv, polotok Prilovo

Stari del mesta Vis - Kut

Otok Vis je znan po čudovitih in raznolikih plažah.

Lepe, prodnate plaže se nahajajo vzdolž celotne obale otoka Visa. Brez težav boste lahko našli peščeno, prodnato, kamnito ali skalnato plažo, kjer boste lahko uživali tudi v miru.

Plaže v mestu Vis

 • Prilovo Plaža (v mestu Vis) se nahaja na majhnem polotoku ob mestnem pristanišču. Je prodnata plaža, dolga okoli 100 metrov, z naravno senco tamarisk dreves, v neposredni bližini hotela "Issa". Čeprav se plaža nahaja globoko v viškem zalivu in v bližini mestnega pristanišča, je tu morje popolnoma jasno in čisto, zahvaljujoč ugodnim morskim tokom, ki nenehno prinašajo svežo vodo iz odprtega morja. Na tej plaži so javni tuši, možno je najeti ležalnike ter senčnik.
 • Polotok Prilovo je obkrožen z dolgo betonsko "promenado" ob morju, ki se uporablja tudi za kopanje in sončenje v vročih poletnih mesecih.
 • Pred hotelom Issa v mestu Visu nahaja urejena plaža, kjer si da izposoditi tudi senčnike in ležalnike. Na plaži je urejen potapljaški center.
 • Punta od biskupa je nudistična plaža (FKK v mestu Vis) se razpotegne vzdolž kamnitih skal od zalivčka Stonca na severni strani viškega zaliva in vse do njenega konca na drugo stran otočka Host.
 • Plaža Kalafotovo je majhna prodnata plaža na koncu viške rive, v neposredni bližini ribarnice.
 • Goveja je plaža u centru mesta Vis, v neposredni bližini Policijske postaje Vis. To je prodnata plaža, ki ima omogočen pristop tudi za osebe na invalidnih vozičkih.
 • Plaža Grandovac se nahaja na vzhodni strani mesta Vis, blizu vasice Kut, od katere je oddaljena 15 minut lahkotnega hoje. Plaža je prodnata in je 60 metrov dolga, s kristalno čisto vodo in veliko naravne sence, ki jo dajejo borovci. Nad plažo je majhen bar.
 • Lučica se nahaja na poti iz Kuta proti Češki Vili in Grandovcu.
 • Stonca ("pasja plaža") je zalivček vzhodno od mestne plaže, ki je danes nekoliko zapuščena, saj je bila v dolga leta v lasti vojske. Nekaj časa je služila tudi kot začasno trajektno pristanišče, sedaj pa je zardi dobrega zavetrja predvsem v uporabi domačih ribičev.
 • Plaža Pod Batarijo, je v glavnem kopališče lokalnega prebivalstva. Nahaja se v sredini viškega zaliva pod trdnjavo Batarija, kjer je velik most, primeren za sončenje in skoke v vodo. Na obeh straneh je tudi prodnata plaža. V času vertrovnih dni je to mesto primerno tudi za surferje.

V neposredni bližini mesta Vis sta zaliva Parja in Rogačič, na drugi strani Rta pa se nahaja Nova pošta. Tam lahko najdete kar nekaj čudovitih majhnih in skritih zalivčkov, obrnjenih proti kopnemu.

 • Parja je zaliv na severzahodni strani otoka. Ima ozko peščeno plažo nad katero je vinograd, senčke ni. Do zaliva lahko pridete tudi z avtom iz Visa. V tem zalivu se nahaja deset metrov širk in sto metrov dolg potkop Jastog, ki je bil nekoč zgrajen kot zatočišče za vojška plovila. Na severnem delu se nahaja polotoček Škojić poleg njega pa je lepa prodnata plaža Nova pošta, ki je dostopna tudi z avtomobilom.

Druge plaže po otoku Visu

Najpopularnejše plaže (so v poletnih mesecih precej obljudene):

 • Plaža Stiniva, ki je bila leta 2016 proglašena za najlepšo plažo v Evropi leži na južni strani otoka Visa. Znana je po tem, da jo z morske strani zapirata steni, med katerima je le nekaj metrov širok prehod za plavalce in čolne. Stene zagotavljajo veliko sence v popoldanskih urah. Ta skrita plaža je s kopenske strani dosegljiva peš - 20 minut hoje po ozki stezi ali z morske strani s čolnom. Če želite doživeti idealno vzdušje te viške plaže, jo obiščite zgodaj zjutraj, ko je na plaži manj ljudi oz. v pred ali post sezoni in uživajte v pogledu na odprto morje skozi kamena vrata, ki so nastale zaradi naravnega reliefa otoka.
 • Srebrna plaža se nahaja nedaleč stran majhne turistične vasice Rukavac, na jugovzhodni strani otoka Visa. Srebrna plaža je naravna prodnata plaža, z nekaj skalnatimi območji.
 • Na jugovzhodni strani otoka, iz mesta Vis oddaljeno cca. 12 km se nahaja turistično naselje Rukavac. V neposredni bližini naselja se nahajajo plaže: Stori Rukovac, plaža, ki se nahaja v nekoliko odmaknjenem zalivčku in je še edini del, ki ni pozidan z novo gradnjo. Tepluš (Diamond Beach) je prodnata plaža na jugozahodnem delu zaliva s pogledom na otok Ravnik, kjer se nahaja Zelena špilja. Če nadaljujemo pot mimo plaže Tepluš, pridemo do Rta Polivalo, ki gleda proti odprtemu morju. Desno od Rta se nahaja niz ravnih kamenih terasastih plošč - Bili bok. Tu je skoraj vsaka terasa vizualno odmaknjena celina, zato so plaže še posebej priljubljene za nudiste. Te plaže niso primerne za majhne otroke, saj je dostop do vode po strmih skalah.
 • Plaža Mala Travna se nahaja v čudovitem majhnem zalivu na jugu otoka. Plaža je prodnata, znana je po kristalno čisti vodi. Morje tukaj ima vedno kakšno stopinjo ali dve manj (kot na bližnjih plažah Srebrna ali Stiniva). Razlog za to so novi izviri vode v zalivu ter konstanten zahodni tok sveže morske vode iz odprtega morja.
 • Velika Taleška (soseda male Taleške) je zaliv na južni strani Visa, s prelepo prodnato plažo na sredini, ob straneh pa je skalovje z nekaj lepimi ploščami. Dostopna je z morja ali po peš poti od zaselka Dolnje Kunjanovo (Dračevo Poje) preko Vele Gomile iz katere se že razprostira pogled na ta čudoviti zaliv.

Peščene plaže na otoku Visu

Peščene plaže se nahajajo v zalivih Vela Smokova, Milna, Parja, Zaglav in Stončica, in v mestu Vis na Bateriji, na desni strani "Mosta od ronioca".

 • Plaža Milna je peščena plaža, ki se nahaja v zalivu Milna, na jugovzhodnem delu otoka. Plaža je izjemno popularna predvsem zaradi nizke vode, ki sega do kolen tudi 30 metrov od obale. Slabost te plaže je, da ni naravne sence, si pa lahko najamete senčnike in ležalnike.
 • Plaža Zaglav je ena izmed najlepših peščenih plaž na Jadradskem morju, predvsem zaradi svetlega in lesketajočega peska, ki se razprostira po celotni plaži. Nahaja se na jugovzhodnem delu otoka in je dobro zaščitena pred severnimi vetrovi. Dostop do nje je mogoč s strani kopnega in morja. S kopnega je dostopna po peš poti iz Mine, cca. 10 minut hoje.
 • Plaža Stončnica se nahaja na vzhodni strani otoka in je ena od bolj popularnih plaž na otoku Vis. Plaža je peščena in ima zelo plitko dno – tudi 30 metrov stran je voda še povsem plitka. Na tej plaži boste na račun prišli športni navdušenci, saj je na njej odbojkarsko igrišče in goli za igro nogometa na mivki. Na plaži sta tudi bar in manjša restavracija, kjer si lahko privoščite dobre lokalne specialitete.
 • Velika Smokova je peščena plaža na jugovzhodni obali Visa. Na kakih 2 m globine vzdolž obale vzhodnega kraka zaliva. Kakšnih 100 m od plaže je tam potopljen avion iz 2. svetovne vojne. Pod borovci je na voljo nekaj sence. Plaža je dostopna le z morja oz. po zelo slabo označeni kozji potki s kopenske strani.

Nočno življenje in zabave na plaži

Med mladimi in tistimi, ki iščejo nočno življenje in zabave na plaži, najbolj priljubljenih plaž so plaža Kamenice blizu mesta Komiže in plaže Grandovac na vhodu v viški zaliv.

Grandovac - v viškem zalivu

Grandovac - v viškem zalivu

Otok Vis Srebrna
Grandovac - v viškem zalivu

Grandovac - v viškem zalivu

Viška mestna plaža Prilovo

Viška mestna plaža - Prilovo

Zalivček v bližini Rogačiča

"Skrita" plažica v bližini Rogačiča

Lučica - na poti proti Grandovcu

Lučica - na poti proti Grandovcu

Lučica - na poti proti Grandovcu

Nova pošta - žalo