Otok Vis - otok sreće

Život na otoku Visu jako je jednostavan. Napravljen u mjeri osobe kojoj se ne žuri, za onog ko zna i želi uživati u životu. Višani mogu reći, da je otok Vis bogat vremenom, otok na kojem je vrijeme stalo.
Otok Vis

Otok Vis, koji je bio više manje zatvoren za stranog turista dugi niz godina, zadnjih se godina otrvorio, unatoč relativnoj nedostupnosti - trajektno putovanje traje dva sata, a ljeti morate barem sat vremena prije ukrcavanja stati u red za trajekt.

Vis je grad i luka u uvali Viška luka na sjeveroistočnoj obali otoka Visa.

Grad Vis se nalazi u velikom i prirodno zaštićenom zaljevu (uvala Svetog Jurja) na sjeveroistočnoj strani otoka Visa, okrenut prema Hvaru i dalmatinskom kopnu. Viška luka je smještena u najviše uvučenom jugozapadnom dijelu zaljeva, kojeg otočić Host i poluotok Prirovo štite od utjecaja otvorenog mora.

Ugodna i blaga klima

koja je zimi nekoliko stupnjeva viša, a ljeti nekoliko stupnjeva niža od klime na kopnu. Prirodne lijepote, te kristalno čisto more čine otok Vis poželnim mjestom za odmor tijekom cijele godine. Brojne predivne plaže privlače turiste iz cijeloga svijeta,

Otok Host na ulazu u uvalu zaljeva

Otok Host na ulazu u uvalu zaljeva

Otok Vis najistureniji je hrvatski otok u srednjem Jadranu

 • Od kopna je udaljen 45 km, na otok vozi komercijalna linija iz Splita dva do četri puta dnevno.

 • Površina otoka iznosi 90,3 km2.

 • Duljina otoka Visa: 17 km (rt Barjaci - rt Kampanel).

 • Širina viškoga kanala: 18 km.

 • Klima na otoku je sredozemna. Budući da je otok dosta udaljen od ostalih otoka i kontinentalnog kopna, odnosno dosta je usamljen na pučini,

 • Najviši vrhovi otoka Visa: Hum, (587 m), Sveti Duh (563 m) i Mali Hum (514 m).

 • Oko otoka Visa se nalaze brojni manji otoci, otočići i školji (Biševo, Budikovac, Brusnik, Jabuka, Ravnik, Svetac i drugi).

 • Prirodne ljepote vrijedne viđenja su Modra špilja na obližnjem otoku Biševu, Zelena špilja na Ravniku i Kraljičina špilja na Visu, a od povijesnih znamenitosti valja spomenuti tu je Titova špilja, obnovljeni spomenik poginulim mornarima u bitci kod Visa.

 • Obala otoka Visa: 76,7 km s brojnim uvalama i raznim plažama (Grandovac, Stenjalo, Dobra, Čavojnica, Travna, Stiniva, Teleška, Ploče, Srebrena, Ruda, Rukavac, Stiniva, Mola Trovna, Vela Trovna, Milna, Zoglav, Ženka, Stončica, Parja, Mola Taleška, Vela Taleška, Smokova , Smričevica, Zoglavac, Duboka, Barjaška, Tiha, Gradac, Parja, Rogačič, Svitnja ...).

 • Naselja: Na otoku Visu nalaze se dva velika naselja, odnosno Vis i Komiža. Spojen 1983. godine, sagradio je 10 km asfaltne ceste.

 • Ostala naselja razvila su se u unutrašnjosti otoka na rubovima polja ponajviše duž stare ceste Vis - Komiža: Podselje, Marine Zemlje, Podšpilje, Podstražje, Žena Glava, Podhumlje. Na jugoistoku dijelu otoka razvila su naselja: Milna, Brgujac i Rukavac. Otok Vis sa sjeveroistoka prema jugozapadu isprepliće krške polja (Dračevo polje, Plisko polje, Zlo polje). Većina na njih rastu masline i vinove loze; Poznato autohtono vino zove se Plavac, a bijela je Vugava.

Otok vis poznat je po prekrasnim i raznovrsnim plažama.

Prekrasne šljunčane plaže smještene su duž cijele obale otoka Visa. Jednostavno možete pronaći pješčanu, šljunčanu, stjenovitu ili stjenovitu plažu, gdje možete uživati u potpunom miru.

Viški zaliv, polotok Prilovo

Viškov zaliv, poluotok Prilovo

Viški zaliv, polotok Prilovo

Viškov zaliv, poluotok Prilovo

Stari dio grada Vis - Kut

Plaže u Visu

 • Plaža Prilovo (u gradu Visu) nalazi se na malom poluotoku uz gradsku luku. To je šljunčana plaža duga oko 100 metara, s prirodnom hladom tamarisa, u neposrednoj blizini hotela Issa. Iako se plaža nalazi duboko u uvali i u blizini gradske luke, more je apsolutno čisto, zahvaljujući ugodnim morskim strujama koje neprestano donose slatku vodu s otvorenog mora. Na plaži se nalaze javni tuševi, mogućnost je iznajmljivanja ležaljki i suncobrana.

 • Poluotok Prilovo okružen je dugim betonskim šetalištem uz more, koje se također koristi za kupanje i sunčanje tijekom vrućih ljetnih mjeseci.

 • Ispred Hotela Issa u gradu Visu nalazi se javna plaža na kojoj možete iznajmiti kišobrane i ležaljke. Na plaži se nalazi ronilački centar.

 • Stonca ("plaža za pse") je uvala istočno od gradske plaže, koja je pomalo napuštena jer je dugo bila u vlasništvu vojske, sada je uglavnom u korištenju domaćih ribara.

 • Punta biskupa je nudistička plaža (FKK u gradu Visu) koja se raproteže uz stjenovite litice iz plaže Stonca na sjevernoj strani zaljeva i do kraja do druge strane otoka Hosta.

 • Plaža Kalafotovo je mala šljunčana plaža na kraju visoke rive, u neposrednoj blizini ribarnice.

 • Plaža Batarija se nalazi u sredini zaljeva izpod tvrđave Batarija gdje je veliki most pogodan za sunčanje i skakanje u vodu. Na obje strane nalazi se i šljunčana plaža. U doba velikih vetrova ovo je mjesto pogodno i za surfere.

 • Plaža Goveja nalazi se u centru Visa, u neposrednoj blizini Policijske stanice Vis. Ovo je šljunčana plaža koja također ima pristup invalidskim kolicima.

 • Plaža Grandovac smještena je na istočnoj strani grada Visa, u blizini predjela Kut, od tamo je udaljena 15 minuta hoda. Plaža je šljunčana i dugačka je 60 metara, s kristalno čistom morom i prirodnom hladovinom borove šume. Ima mali bar iznad plaže.

 • Lučica se nalazi na putu od Kuta do Češke vile i Grandovca.

U neposrednoj blizini Visa, uvale su Parja i Rogačič, a Nova pošta nalazi se na drugoj strani Rta. Tamo možete pronaći neke prekrasne male i skrivene uvale okrenute prema kopnu.

 • Parja je uvala na sjeverozapadnoj strani otoka. Ima usku pješčanu plažu iznad koje je vinograd. Do uvale možete doći automobilom iz Visa. Zanimljivost uvale je desetak metara širok i stotinjak metara dug vojni potkop Jastog, izgrađen kao sklonište vojnih brodova.

 • Na sjevernom kraju uvale, gdje je poluotočić Škojić koji je nekoć bio hrid, nalazi se šljunčana plaža Nova pošta do koje je moguće doći lošijom cestom i automobilom.

Ostale plaže na otoku Visu

Najpopularnije plaže (u ljetnim mjesecima prilično krcate):

 • Plaža Stiniva, koja je proglašena najljepšom plažom u Europi 2016, nalazi se na južnoj strani otoka Visa. Ova skrivena plaža je dostupna s kopna po pješačkoj stazi - 20 minuta hoda uz uski put ili sa mora. Ako želite iskusiti idealnu atmosferu ove izuzetne plaže, posjetite je rano ujutro, kada na plaži ima manje ljudi. u pred-ili post-sezoni i uživajte u pogledu na otvoreno more kroz kamena vrata koja su nastala zbog prirodnog reljefa otoka.

 • Srebrna plaža (Lumbarda) nalazi se nedaleko od malog turističkog mjesta Rukavac, na jugoistočnoj strani otoka Visa. Ovo je prirodna šljunčana plaža, sa stjenovitim područjima sa strane.

 • Na jugoistočnoj strani otoka, od grada Visa, cca. 12 km turističko naselje Rukavac. U neposrednoj blizini naselja nalaze se plaže: Stari Rukovac, plaža, smještena u nekoliko udaljenoj uvali, jedini je dio koji nije izgrađen s novom građevinom. Tepluš (Diamond Beach) je šljunčana plaža na jugozapadnom dijelu uvale s pogledom na otok Ravnik, gdje se nalazi Zelena špilja. Ako nastavimo stazom pored plaže Tepluš, stižemo do rta Polivalo, koji gleda prema otvorenom moru. S desne strane rta nalazi se niz ravnih kamenih terasastih ploča - Bili bok. Gotovo svaka terasa je vizualno odvojeni dio, zato su plaže vrlo popularne za nudiste. Ove plaže nisu pogodne za malu djecu, jer je moguć pristup strmim skalama.

Grandovac - v viškem zalivu

Grandovac - u viški uvali

Otok Vis Srebrna
Grandovac - v viškem zalivu

Grandovac - u viški uvali

Viška mestna plaža Prilovo

Viška gradska plaža - Prilovo

Zalivček v bližini Rogačiča

"Skrivena" plaža u blizini Rogačića

Lučica - na poti proti Grandovcu

Lučica - na putu prema Grandovcu

Nova pošta - žalo

Mobilna aplikacija: Plaja – Beach Finder

Kroz mobilnu aplikaciju Plaja – Beach Finder, digitalizirane su plaže na području Grada Visa. Aplikacija je dostupna za Android i iOS uređaje, te je besplatna za sve korisnike.

Plaže možete pretraživati preko mape, tipa plaže (pješčana, šljunčana, plaža za pse,nudistička…) ili pak tražeći najbližu plažu s obzirom na vašu trenutnu lokaciju.

Svaka plaža sadrži kratki opis i fotografiju.